donderdag, april 06, 2006

het eten hier

Het eten is hier zoals jullie vast al verwacht hadden anders. Om jullie een idee te geven heb ik de afgelopen dagen de maaltijden gefotografeerd. Een aantal gerechten eet je met je hand. Je gebruikt slechts een hand, maar het maakt niet uit welke.

’s Ochtends begint de dag met ontbijt. Een kop warme chocolademelk met brood erin gesopt. Dat eet Hans. Ik eet meestal een half stokbrood met wat boter.






Tussen de middag op s
chool eten we brood, soms een restje eten van de vorige dag. De kinderen in het internaat eten warm.

Als we uit school komen tegen 16 uur eten we warm. De verschillende gerechten beschrijf ik hieronder. Dan eten we soms tegen 20.30 uur eten we nog een keer warm, of iets van fruit of salade.

Dit is chou, sauce arachide met bobolots en couscous. Witte kool met een saus van pinda’s die ergens in de verte een beetje op onze pindasaus lijkt. Erbij eten we opgerolde batons de manioc. Manioc is een zetmeelproduct, een knol. Deze wordt gekookt en daarna in bananenbladeren tot een soort stokjes opgerold. Couscous wordt hier meestal van maismeel gemaakt. Het is anders dan de couscous die wij in NL kennen. Het lijkt meer op een soort puree, maar dan heel stevig. Moeilijk om uit te leggen, kom het maar een keer proeven als ik weer terug ben.







Dit is Innocent die couscous met nkui eet. Nkui is een saus die je bijna kunt snijden, maar die toch heel plakkerig is. Dit kan je niet op een andere manier eten dan met je hand. Met een lepel of vork krijg je de saus niet in je mond. Erbij eten we legumes, een groentesoort waarvan ik de nederlandse naam niet ken. Ik heb het in Nederland ook nog nooit gezien. De bladeren worden met tomaten en uien gekookt en op smaak gebracht met een bouillonblokje. Nkui wordt traditioneel klaargemaakt wanneer vrouwen pas bevallen zijn. Men zegt hier dat het de kraamvrouw aansterkt en dat het de melk doet stromen. Maar zoals je ziet eten ook mannen het graag.






Macabo ra
ppee met sauce gombo.

Macabo is net als manioc een zetmeelproduct. De knollen worden geraspt en daarna gekookt met rode olie (gemaakt van de palmiers). Dit levert een stevige puree op die een beetje oranje is. Deze wordt gegeten met sauce gombo. Dit is een saus die gemaakt wordt met tomaten, vis, uien, rode olie, gemalen pinda’s en gombo. Gombo is een groentesoort die ervoor zorgt dat de saus plakkerig (hier zeggen ze gluiant) wordt, zodat het aan de macabo blijft plakken.






Een traditioneel gerecht wat je aan belangrijke gasten opdient is tarot met sauce jaune. Je ziet het hier een beetje op de achtergrond van de foto.
Dit was het eten dat we hebben klaargemaakt ter ere van de verjaardag van Innocent op 1 april. Als je tarot ziet heeft het een beetje het uiterlijk van stopverf, een grijzige stevige puree. Het wordt gemaakt van knollen, die eerst gekookt worden, daarna geschild en dan tot puree gestampt. Dit luistert heel nauw, want er komen snel klontjes in. Als je tarot kunt stampen en couscous kunt draaien dan ben je klaar om te trouwen ;-) Sauce jaune is een gele saus die met rode olie en een heleboel kruiden wordt gemaakt. Om het te maken wordt er ook een steentje aan toegevoegd, waarna je eindeloos moet roeren. Het steentje lost een beetje op en geeft de gelige kleur.



Verder eten we hier rijst met verschillende soorten sauzen. Een ervan lijkt wel iets op onze pindasaus, maar er worden tomaten, uien en vis aan toegevoegd. Ook eten we regelmatig een tomatensaus. Pasta is hier niet onbekend, maar duur, dus dat eten we niet vaak. Kidneybonen worden hier ook veel gegeten, vaak in combinatie met plantain, een soort banaan die je niet rauw kunt eten. Plantain wordt ook gefrituurd, dan heb je een soort frietjes.







Fruit is hier volop te krijgen. Het seizoen van de mango’s begint binnenkort. Ananas is hier erg lekker, heel erg zoet en sappig. Verder eten we papaya, sinaasappel en andere zuidvruchten, passiefruit, bananen, avocado en meloen.

Ik mis het Nederlandse eten niet heel erg, alhoewel een bord boerenkool met worst me een heel aanlokkelijk idee lijkt :-) Het enige wat ik echt mis is drop! Mijn laatste zakje drop is gisteren op gegaan.....................

5 Comments:

At 06 april, 2006 12:12, Anonymous Anoniem said...

Dat ziet er allemaal lekker uit. Nu ben je dus in staat om "faire la cuisine", echt koken/kokkerellen. Hans in Frankrijk zal trots op je zijn. En ik kan me nu al verheugen op de maaltijden die je voor ons gaat bereiden.

 
At 07 april, 2006 22:35, Anonymous Anoniem said...

Hey meid,
nou, wat een eten zeg! :) Wat goed dat je het Nlse eten nog niet zo mist, komt misschien nog wel ;).
En leuk om dat te kunnen uitwisselen met andere mensen!
Ikzelf heb het echt wel weer gehad met het Peruaanse eten!! Maar het goede is, dat ik hier wel meer dan 10 kilo ben afgevallen daardoor haha!!

Ik hoop dat verder alles goed gaat met je en je je goed vermaakt!!

Liefs,
Frederieke

 
At 08 april, 2006 21:41, Anonymous Anoniem said...

Dag Jikke,

Leuk om te lezen van je dagelijks voedsel. Eten hebben we om te leven. We kunnen er niet genoeg bij stil staan.
Vooral de tarot met sauce jaune lijkt me wel lekker. Niet dat ik nou zo'n belangrijke gast ben, maar eh... het ziet er lekker uit. Misschien kun je het een keertje maken als je weer in Nederland bent?

 
At 09 april, 2006 20:25, Anonymous Anoniem said...

ha jikke,
ik krijg honger van jouw relaas!
ik houd me aanbevolen voor een nederlandse versie ervan als je weer terug bent.
marjan

 
At 22 april, 2006 01:03, Anonymous Anoniem said...

Ha Jikke,

Het mangoseizoen is weer begonnen... heerlijk! Dat wordt genieten voor je! Haha, boerenkool met worst.. ik ben blij dat vandaag de echte lente is begonnen in ons koeienlandje en dat het weer tijd is voor... salades met mango enzo.
Veel plezier verder en misschien dat het straks tijd wordt voor een workshop koken bij Jikke?

 

Een reactie posten

<< Home